Changing the way of life, one day at a time…

PTTwente mayonaise

Mayonaise

Nodig voor ongeveer 500 ml
mayonaise:
1 eigeel
1 eetl mosterd
150-200 ml arachideolie
1½- 2 eetl  vers citroensap
Scheutje water
Zout/peper

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn wanneer je begint. Splits het ei en gebruik de eidooier (eiwit kun je gebruiken in omelet of merengue). Voeg daar een eetlepel mosterd aan toe en eventueel wat zout en peper. Roer het tot een gladde crème.
Schenk de olie er erbij tot het de gewenste dikte heeft. Als de mayonaise niet bindt, klop er dan 1-2 eetlepels lauwwarm water door. (dit schijnt te helpen). Doe de citroensap erdoor, voor de laatste frisheid en breng eventueel extra op smaak.

Let op! Bewaar de mayonaise in een afgesloten pot in de koelkast. Je kunt het door de rauwe eieren maar een aantal dagen bewaren. Bij twijfel: niet doen, weggooien en opnieuw maken.IMG_0191-1024x682
Zelf pesto maken!

 • Wat heb je nodig?

Grote bos basilicum blaadjes (40-50 gram ongeveer)
1 klein teentje knoflook (of een halve)
20 gram pijnboompitten
30 gram pecorino, geraspt
goede extra vergine olijfolie
Zeezout (grof!)

Ps. Een kleine tip: koop in de winkel een bosje mooie basilicum, want anders moet je je hele plantje leeg plukken.
Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze gaan geuren en een beetje bruin worden. Daarna kun je het op twee manieren maken:
1. Alles in een keukenmachine en pulseren maar! Op het laatste moment de olijfolie toevoegen en mee pulseren.
2. Pak de vijzel erbij. Vijzel met het zeezout de knoflook stuk, doe in porties de basilicumblaadjes erbij en stap/vijzel het fijn. Voeg vervolgens de pijnboompitten en pecorino erbij, stamp er door heen. Roer op het laatst de olijfolie er door heen (eventueel in een schaaltje ipv in de vijzel).
KLAAR! En genieten, zo door de gnocci heen.  Met eventueel wat extraatjes.. Denk aan: rucola, pijnboompitten, pecorino, tomaatjes (gehalveerd), olijfjes, mozzarella en ga zo nog even door. Gewoon kijken wat je de (koel)kast hebt liggen

Eiersalade


  Eiersalade
   Wat heb je nodig?
   4 eieren
   1 eetlepel mayonaise, eventueel
   zelf gemaakt. (Doe bij zelf gemaakte mayo geen mosterd bij de eiersalade, of een klein beetje, want die zit ook al in de mayonaise.)
   1 eetlepel (plantaardige) yoghurt
   1 tl mosterd
   1 bosuitje, in dunne ringen
   zout/peper

   Je kunt ook 2 eetlepels mayo of alleen yoghurt gebruiken, net wat jij het lekkerste vind.
   Leg de eieren in een pannetje en bedek met koud water. Breng aan de kook. Wanneer het begint te pruttelen zet je het vuur zachter en een timer op ongeveer 10 minuten. Als het goed is, is het eigeel net gestold en heerlijk voor in de eiersalade. Wanneer je kookwekker af gaat, giet je de eieren af en laat je ze “schrikken” onder koud stromend water.
   Pel de eieren en snij in stukjes. Doe de stukjes ei in een kom, met daarbij 1 theelepel goede mosterd (Dijon bij voorkeur), het bosuitje in dunne plakjes, zout, peper, de mayonaise en/of yoghurt. Roer even goed door. Serveer op een vers zuurdesem of speltbroodje! Bestrooi eventueel met wat gehakte peterselie.